2ος κυκλος της δίκης για το θάνατο της Rachel Corrie


Το δικαστήριο στη Haifa ανακεφαλαιώνει τις μαρτυρίες που δόθηκαν το Μάρτιο του 2010 στον 1ο κύκλο της δίκης για το θάνατο της Rachel Corrie.

7 χρόνια μετά το θάνατο της Rachel, οι γονείς της πετυχαίνουν τελικά να επιτραπεί η είσοδος των μαρτύρων, ακτιβιστών φίλων της Rachel, στο Ισραήλ και να οριστεί ημερομηνία δίκης, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάιφα. Ωστόσο, στον Παλαιστίνιο γιατρό από τη Γάζα, που εξέτασε πρώτος τη Rachel μετά το θάνατό της, ακόμα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο Ισραήλ.

Ο 1ος κύκλος καταθέσεων έκλεισε στις 24 Μαρτίου 2010.

Τελευταία νέα

5 Σεπτεμβρίου 2010: Έναρξη 2ου κύκλου καταθέσεων για το θάνατο της Rachel Corrie.

Ο επιθεωρητής της στρατιωτικής αστυνομίας του Ισραήλ, Oded, κατέθεσε σήμερα και επιβεβαίωσε την κατάθεση του συναδέλφου Elad, που δόθηκε το Μάρτιο, λέγοντας ότι η ανάκριση του οδηγού της μπουλντόζας που σκότωσε την 23χρονη ακτιβίστρια το 2003 διεκόπη από στρατηγό του ισραηλινού στρατού. Εντολή για αυτό είχε δώσει ο ίδιος ο αρχηγός του Νοτίου Αρχηγείου του ισραηλινού στρατού. Τέτοιες ενέργειες συνηθίζονται, όπως δήλωσε ο Oded και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ήταν ανίκανος λόγω θέσης να πράξει διαφορετικά. Ήταν τότε 20 χρόνων επιθεωρητής και ήταν η πρώτη του έρευνα σχετική με δολοφονία απλού πολίτη.

Όπως και ο Elad, έτσι και ο Oded κατέθεσε ότι ποτέ δεν ερεύνησε τον τόπο του συμβάντος. Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν ζήτησε και ποτέ δεν παρέλαβε το video από τον τόπο θανάτου της Rachel. Κάμερες του ισραηλινού στρατού καταγράφουν την περιοχή 24 ώρες το 24ωρο. Το υλικό αυτό όμως ποτέ δεν έφτασε στα χέρια των επιθεωρητών.

Παρέλαβε μόνο το ηχητικό υλικό το οποίο δεν χρησιμοποίησε γιατί δεν γνώριζε αραβικά και αφού έκρινε ότι το υλικό δεν θα τους έδινε κάποια χρήσιμη πληροφορία δεν κίνησαν καμία διαδικασία για να χρησιμοποιηθεί κάποιος μεταφραστής। Στο ηχητικό υλικό ακούγονται τα εξής λόγια μεταξύ 2 στρατιωτών: «Τι; Τον σκότωσες;», λέει ο ένας στρατιώτης. «Ας τον αναπαύσει ο Θεός», λέει ο άλλος στρατιώτης.

Video με το σχετικό υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου