Την Πέμτη κατέθεσε για πρώτη φορά ο οδηγός της μπουλτόζας που καταπλάκωσε και σκότωσε τη Rachel Corrie το Μάρτιο του 2003 στη Γάζα


Η κατάθεση του οδηγού της μπολντόζας υπογραμμίζει την έλλειψη διαφάνειας στη δίκη για το θάνατο της Rachel Corrie

Μια φωνη πίσω από διαχωριστικό λέει πως οι στρατιώτες δε σταματάνε τη δουλειά.

Haifa, Ισραήλ - Ο οδηγός της μπουλτόζας που καταπλάκωσε και σκότωσε τη Rachel Corrie το Μάρτιο του 2003 στη Γάζα κατέθεσε για πρώτη φορά την Πέμπτη, κάτω από ασυνήθιστα μέτρα προστασίας που τονίζουν την έλλειψη διαφάνειας.
Ο οδηγός, με τα αρχικά Υ.Ρ., του οποίου το όνομα δεν έχει γνωστοποιηθεί, είναι ένας 38χρονος Ρώσος μετανάστης που πήγε στο Ισραήλ το 1995. Ήταν ο μοναδικός μάρτυρας που κατέθεσε εκείνη τη μέρα και η κατάθεσή σου κράτησε πάνω από 4 ώρες. Κατέθεσε πίσω από ένα πρόχειρο διαχωριστικό, καθώς η πολιτεία το θεώρησε απαραίτητο για να διαφυλάξει την προστασία του. Οι δικηγόροι της οικογένειας Corrie ζήτησαν να επιτραπεί τουλάχιστον στην οικογένεια της Rachel να δει τον οδηγό, αλλά οι εκκλήσεις τους.

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν τον είδαμε» είπε η Cindy Corrie, η μητέρα της Rachel. «Το θεωρούμε προσωπική προσβολή που οι συνήγοροι του κράτους και η ισραηλινή κυβέρνηση, στηριζόμενοι σε λόγους ασφαλείας, επέλεξαν να μη μας επιτρέψουν να δούμε το μάρτυρα».


Πολυάριθμοι δημοσιογράφοι, παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απλοί άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη αποκλείστηκαν από την αίθουσα. Το δικάστήριο διαθέτει μόνο 2 μακριές σειρές καθισμάτων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είχαν κρατηθεί (για πρώτη φορά) για παρατηρητές του Υπουργείου Άμυνας.

Για περισσότερο από 4 ώρες, ο Υ.Ρ. φαινόταν να πασχίζει να διαβάσει και να καταλάβει την κατάθεση που ο ίδιος υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο. Αδυνατούσε να θυμηθεί τα βασικά γεγονότα, όπως την ημερομηνία του θανάτου της Rachel ή την ώρα. Συνεχώς αναίρεε τις δηλώσεις και την κατάθεση που είχε δώσει στη στρατιωτική αστυνομία το 2003.

Η κατάθεση του περιλαμβάνει τα εξής:


• Ο Y.P δήλωσε πως αφότου πέρασε πάνω από τη Rachel και μετά έκανε πίσω, εκείνη βρισκόταν ανάμεσα στη μπουλντόζα και το χώμα που ο ίδιος είχε σπρώξει, επικαλούμενος φωτογραφικό υλικό και καταθέσεις διεθνών αυτόπτων μαρτύρων του περασμένου Μαρτίου. Η κατάθεσή του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του ανώτερού του που επέβαινε στην ίδια μπουλντόζα και του οποίου η γραπτή κατάθεση αναφέρει πως το σώμα της Rachel βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία. Στο δικαστήριο, ο Υ.Ρ. ρωτήθηκε εάν, βάσει της αυτής αντίφασης, θα ήθελε να αλλάξει την κατάθεσή του. Δήλωσε «όχι» με σθένος.
• Μόλις 3 μέρες μετά το συμβάν, στην κατάθεσή του στη στρατιωτική αστυνομία ο Υ.Ρ. είχε δηλώσει πως το νεκρό σημείο μπροστά από τη μπουλντόζα είναι 3 μέτρα. Αντίθετα, στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως το νεκρό σημείο είναι 30 μέτρα – 10 φορές παραπάνω από την αρχική του δήλωση.
• Ο Υ.Ρ. γνώριζε ότι βάζει κανονισμών, η μπουλντόζα θα πρέπει να εργάζεται σε απόσταση 10 μέτρων από ανθρώπους. Γνώριζε πως ήταν παρόντες άνθρωποι, αλλά είπε ότι είχε λάβει εντολές να συνεχίσει τη δουλειά του. Είπε πως ήταν απλώς ένας στρατιώτης. Είπε πως δεν ήταν δική του η απόφαση.
• Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ξαναδεί τη Rachel πριν το συμβάν, παρόλο που εκείνη διαμαρτυρόταν για την μπουλντόζα επί ώρες και ήταν η μοναδική γυναίκα απ’ τους ακτιβιστές που φορούσαν έντονο πορτοκαλί φωσφορίζον γιλέκο.
Μετά την κατάθεση του οδηγού, η Cindy Corrie δήλωσε: ήταν σκληρό να μην ακούσεις ή έστω να μη διακρίνεις κάτι στα λόγια του ή στη φωνή του που να έδειχνε μεταμέλεια. Δυστυχώς, ό,τι άκουσα από την άλλη πλευρά του διαχωριστικού ήταν μόνο αδιαφορία.»

Την άσκηση αγωγής της Πέμπτης παρακολούθησαν αντιπρόσωποι της πρεβείας των Η.Π, των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Ένωσης Εθνικών Δικηγόρων, και του Αραβικού Συνδέσμου για τα Ανθρώπινα Διακιώματα.

Οι επόμενες προγραμματισμένες ακροάσεις μαρτύρων είναι στις 4 και 15 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου