www.filmmakers.gr - To όνομά μου είναι Rachel Corrie


http://www.blog.filmmakers.gr/rachel_corrie.php

Για δεύτερη χρονιά, παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» μια παράσταση που συζητήθηκε και εντυπωσίασε το ευρύ κοινό.
"Το όνομά μου είναι Rachel Corrie", σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, βασισμένο στα ημερολόγια και τα e - mails της Rachel Corrie που επιμελήθηκαν οι Alan Rickman και Katharine Viner. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της 23χρονης αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας Rachel Corrie η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο, όταν στις 16 Μαρτίου του 2003 καταπλακώθηκε από μια μπουλντόζα Caterpillar D9 των Ισραηλινών Δυνάμεων ’μυνας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σε κατοικήσιμη περιοχή της Ράφα, την οποία είχαν ορίσει ως ζώνη ασφαλείας. Ο θάνατός της πυροδότησε αντιδράσεις και τελικά οδήγησε στη διεθνή κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ. Μετά τον θάνατό της, οι γονείς της θέλησαν να μοιραστούν και να γνωστοποιήσουν στον κόσμο το τι συνέβη κατά τη διάρκεια παραμονής της κόρης τους στην Παλαιστίνη, συγκεντρώνοντας τα e - mails που τους έστελνε και τα ημερολόγια που κρατούσε. Με αυτόν τον τρόπο, ο Alan Rickman δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου,αντικατοπτρίζοντας μια πραγματικότητα με σκληρές αλήθειες, δίνοντας όμως ταυτόχρονα συγκίνηση και έντονο προβληματισμό στο κοινό.
Το έργο - ένας μονόλογος τς Rachel - παρουσιάζει ενα κορίτσι απλό ,ξεχωριστό ένα κορίτσι που διαφέρει από τα συνηθισμένα της εποχής του. Στο πρώτο μέρος αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους όλες αυτές οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για την Παγκόσμια Ειρήνη, και όλα αυτά μέσα στην ανεμελιά της νιότης ενός 23χρονου κοριτσιού. Στο δεύτερο μέρος είναι ολοκάθαρες πλέον οι αποφάσεις που έχουν παρθεί και το μεγάλο ταξίδι και ο αγώνας που ξεκινά για τον λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης.
Η παράσταση φέρει σκνοθετικά την υπογραφή μιας σημαντικής παρουσίας του θεάτρου,της Μάνιας Παπαδημητρίου. Έντονα φαίνεται η σκηνοθετική γραμμή και τοποθέτηση που θέλει να παρουσιάσει, σε μια εποχή όπου αρχίζουν και εκλείπουν οι σκηνοθέτες και η προσωπικότητά τους μέσα στα έργα. Επιλέγοντας δίπλα της σημαντικούς συντελεστές, δημιούργησε στο σύνολό του ένα θέατρο - ντοκουμέντο όπου όπως αναφέρει και η ίδια «είναι ένα είδος ακτιβισμού, στοχεύει και μερικές φορές πετυχαίνει στο να μην ξεχνάμε αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί... (σημείωμα από το πρόγραμμα της παράστασης)
Η νεαρή θοποιός Δήμητρα Σύρου, εμφανίστηκε βαθιά μελετημένη ως Rachel,δίνοντας χρώμα και ζωή και αντιμετωπίζοντας τον ρόλο αλλά και το ίδιο το κείμενο ως ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο που φέρνει η ίδια στο προσκήνιο με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευαισθησία. Μια ευαισθησία που μεταφέρει στο κοινό, μαζί με όλα τα συναισθήματα που γεννά μια τέτοια καλλιτεχνική συνάντηση. Μαζί της η Μάρω Αγρίτη, σιωπηλό πρόσωπο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, που όμως «μιλάει» με τον δικό της τρόπο, Ένα είδος σιωπηλής διαμαρτυρίας, που πολλές φορές συναντάμε γύρω μας. Το όλο σύνολο συμπληρώνουν τα σκηνικά της ’ρτεμις Θεοδωρίδη που μεταφέρουν όλη αυτή την ατμόσφαιρα , όχι μόνο μέσα στο δωμάτιο της Rachel, αλλά - μαζί με την βοήθεια της τεχνολογίας - στην ίδια την καρδιά των γεγονότων. Σημαντικοί συντελεστές του έργου ακόμη είναι η Νάνσυ Τρικκαλίτη ως μεταφράστρια ο Πάρης Μαντόπουλος, που επιμελήθηκε την κινησιολογία των ηθοποιών, τα video της Αγγέλας Δεσποτίδου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Απο τις σπάνιες θεατρικές στιγμές που βγήκαμε απο το αίθουσα γεμάτοι συγκίνηση αλλα κυρίως με μια γερή γροθιά στο στομάχι� Συγχαρητήρια σε όλους!

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν εώς 31 Οκτωβρίου.

'Οσοι δεν το είδατε,το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Θέτρο Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 - 9212900


Μετάφραση : Νάνσυ Τρικκαλίτη
Σκηνοθεσία : Μάνια Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη : Μάρω Αγρίτη
Επιμέλεια Κίνησης : Πάρης Μαντόπουλος
Σκηνικά : 'Αρτεμις Θεοδωρίδη
Video : Αγγέλα Δεσποτίδου
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Φωτογραφίες : Θάνος Χόνδρος

Παίζουν : Δήμητρα Σύρου ,Μάρω Αγρίτη

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετ. - Σαβ. : 21:15
Κυρ.: 19:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος: 15 €
Φοιτητικό: 10 €
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 €
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
70 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου