Το όνομά μου είναι Μνήμη

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=156846

Ενα κορίτσι αμερικανοεβραϊκής καταγωγής, που στα δέκα του γράφει: «Ονειρό μου είναι να δοθεί στους φτωχούς μια ευκαιρία».

Στα δώδεκά του: «Το να σέβομαι τον τόπο μου, αλλά να αναγνωρίζω και στους άλλους το ίδιο δικαίωμα, είναι ζήτημα ηθικής για μένα».

Στα 23 της φεύγει από τις ΗΠΑ πηγαίνοντας στη Γάζα ως ακτιβίστρια στο πλευρό των Παλαιστινίων. Μετά δύο μήνες, στη Ράφα, μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού την καταπλάκωσε στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιού παλαιστινιακής οικογένειας (16 Μαρτίου 2003).

Το ημερολόγιό της και τα email της αποτελούν τον θεατρικό μονόλογο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» -που επιμελήθηκαν ο ηθοποιός Αλαν Ρίκμαν και η δημοσιογράφος Κάθριν Βίνερ- και ο οποίος παίζεται σε διάφορες χώρες.

Στο Θέατρο Νέου Κόσμου (Κυριακή και Δευτερότριτα έως 5 Μαΐου) σε ρεαλιστική κι απέριττη σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου. Η νιόβγαλτη και ταλαντούχα Δήμητρα Σύρου πραγματώνει έναν μικρό άθλο ερμηνεύοντας τη Ρέιτσελ Κόρι σε διάφορες φάσεις της σύντομης ζωής της (εφηβεία, γονείς, φίλοι, ταξίδι στην Παλαιστίνη). Ιδεαλίστρια, μαχητική, διψασμένη για δικαιοσύνη, θέτει αμείλικτα ερωτήματα, κάνει αιχμηρές σκέψεις για την υποκρισία, την ισοπεδωτική εξουσιαστική αντίληψη σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκλονισμένη με το γκρέμισμα σπιτιών, την καταστροφή κήπων και πηγαδιών από Ισραηλινούς στρατιώτες, με την προσπάθεια εξαθλίωσης και αφανισμού των Παλαιστινίων, νιώθει φόβο και αποτροπιασμό για τον δυτικό πολιτισμένο κόσμο που κλείνει τα μάτια. «Δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το δεις... Η ζωή δεν είναι έτσι παντού... Πρέπει να αντιστέκεσαι με κάθε κόστος... Η δουλειά μου είναι να νοιάζομαι. Αυτό ξέρω».

Εργο που αφυπνίζει συνειδήσεις, που υπερασπίζεται τη μνήμη με τη σπαρακτική ειλικρίνεια της Κόρι. Αξίζει να το δείτε όπως και να διαβάσετε το βιβλίο-ημερολόγιό της (εκδόσεις «Αιώρα» - μετάφραση Νάνσυ Τρικαλίτη). Σε βουβό ρόλο του χρόνου και της συλλογικής συνείδησης στην παράσταση η Μάρω Αγρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου